Grote gaaspoorten en -wanden die zowel stof, wind als regen tegenhouden en het daarbovenop toelaten een loods brandveilig af te sluiten? Het is één van de toepassingen waarvoor u bij ons - producent en montagebedrijf van poorten en constructies op maat met technisch textiel - terecht kunt.
Wij fabriceren en plaatsen grote poorten en constructies op maat met brandvertragend technisch textiel. Afhankelijk van het project wordt er bij de keuze van het zeil geopteerd voor een bepaalde gradatie lucht- en lichtdoorlaatbaarheid. Voor elke situatie bestaat een gepaste oplossing.
By-Cast, wereldwijd marktleider in gietijzeren luchtvoorverwarmers, bouwde een opslagloods voor cokes, een grondstof voor gietijzeren warmtewisselaars. Om conform te zijn met de brandweervoorschriften werd het een open opslagloods.
Oplossing conform brandvoorschriften
Open, overdekte constructies - waarbij rook en warmte in het geval van brand gemakkelijk worden afgevoerd – vallen namelijk niet onder het koninklijk besluit van 7 juli 1994 - bijlage 6, betreffende de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan gebouwen moeten voldoen.
Een open loods brengt echter regeninslag, vogeloverlast, wind en opwaaiend stof met zich mee. Om dit probleem aan te pakken, plaatsten wij aan de voorzijde van de loods twee grote gaaspoorten.
- Poort 1: 19m x 13m
- Poort 2: 15m x 13m
Ook de zijkanten van de loods werden volledig afgesloten met 750 m² vaste zeilen.
Gert Janssen, sales director: “Alle geplaatste poorten en zeilen bestaan uit fijn, brandvertragend gaas dat wind, regen en stof weert. Toch is er dankzij de gaasstructuur een constante, verse luchttoevoer, wat ervoor zorgt dat de loods nog steeds aanzien wordt als een open constructie”.
Gesloten constructies moeten wel voldoen aan de basisnormen, waardoor er bijkomende investeringen nodig zouden zijn zoals het plaatsen van rookluiken en sprinklers. “Dankzij de poorten en zeilen van Vervaeke kan de loods toch afgesloten worden, zonder in strijd te zijn met de voorschriften van de brandweer. Een grote investeringskost blijft hier dus uit”, verduidelijkt Gert Janssen.
Vermijden van stofoverlast op buurt
Door de loods af te sluiten, wordt het stof dat de grondstoffen met zich meebrengen, van binnen naar buiten toe geweerd. Gert geeft het volgende mee: “Stofoverlast op de buurt en omgeving tegengaan, bevordert de relatie met naburige bewoners en bedrijven. Niet onbelangrijk voor een groot industrieel bedrijf.”
Lichtrijke loods
De poorten zorgen voor een sterke lichtinval in de loods, waardoor er overdag amper kunstverlichting nodig is. Dit zorgt tevens voor een aangename werksfeer voor het personeel.
Weren van regen, wind en vogels
Ook regeninslag, wind en vogels worden geweerd, wat zowel voordelig is voor de opgeslagen grondstoffen als voor de werknemers.